Avtooptika 3D

Avtooptika 3D

Nastavitev podvozja za vozilo

Avtooptika, ki ji pravimo tudi optična nastavitev podvozja, optika podvozja ali le optika za avto, je izraz, ki pomeni nastavitev in prilagoditev podvozja pri vozilu.

Nastavitev podvozja je pri vzdrževanju vozil zelo pomembna. Izkušeni mehaniki pri Car Center Cerar po vnaprej določenih parametrih nastavijo podvozje vozila, da ta ohranja smer vožnje in zagotavlja ustrezno vodljivost vozila na cesti.

 

Zakaj je pomembna avtooptika?

S pravilno nastavitvijo podvozja boste predvsem vozili varneje, kar je za varnost vas in ostalih udeležencev v prometu ključnega pomena. Hkrati pa nastavitev podvozja prinaša tudi naslednje koristi: 

  • manjša poraba goriva in manjši izpusti emisij,
  • obraba pnevmatik je enakomernejša,
  • ustrezna vodljivost vozila in smer vožnje,
  • zagotavlja pravilno lego vozila na cestišču in skrajša pot zaviranja,
  • na ta način vozilu podaljšate njegovo življenjsko dobo.

 

Pri avtooptiki je potrebno pravilno optično nastaviti vsa štiri kolesa. Pravilna nastavitev podvozja obsega preverjanje smeri in kotov nastavitve koles, skladno s priporočili proizvajalca vozila. Kolesa se namestijo pravokotno na cestišče in vzporedno eno z drugim. 

 

 

Kdaj opraviti avtooptiko?

Optični pregled podvozja je priporočljivo opraviti vsakih 24 mesecev, oziroma ob ugotovitvi, da vozilo ni brezhibno. Nujno pa je avtooptiko opraviti, če pri običajni vožnji ugotovite, da vozilo samo zavije levo ali desno

 

Sicer pa je priporočljivo, da se avtooptika na vozilu preveri, če: 

  • ste prevozili robnik cestišča, kakšen večji predmet ali naleteli na večje luknje,
  • opazite tresenje volanskega obroča, predvsem pri zavijanju,
  • vas pri menjavi pnevmatik vulkanizer opozori na neenakomerno obrabo pnevmatik,
  • pri zamenjavi vzmetenja ali delov krmilnega sistema. 

 

#nasvetiCCC

Naši mehaniki z najsodobnejšo napravo preverijo optično nastavitev vašega podvozja. Tako bo vaša vožnja varnejša in strošek avtooptike zanemarljiv v primerjavi s potencialno nesrečo, ki se vam lahko pripeti zaradi nepravilno nastavljenega podvozja.

Tudi drugi sestavni deli podvozja so pomembni za varno in udobno vožnjo. Če vaše vozilo potrebuje menjavo amortizerjev, vzmeti, ležajev, manšet, končnikov, zglobov, nihajnih rok ali kakšno drugo popravilo sestavnih delov podvozja se naročite na termin pri Car Center Cerar.

 

Poskrbimo pa tudi za homologacijo oziroma posamično odobritev predelave v primeru vgradnje športnega vzmetenja in drugih zmogljivejših delov podvozja. 

 

Avtootpika - zakaj izbrati nastavitev podvozja pri Car Center Cerar?

V Car Centru Cerar smo opremljeni z najsodobnejšo optično napravo za nastavitev podvozja Hunter Hawkeye Wingalign 3D. Ta optična naprava omogoča:

  • možnost virtualne nastavitve,
  • skrajšan čas meritve in nastavitve,
  • točna nastavitev volanskega obroča,
  • popolna sinhronizacija sistema z dvigalom,
  • možnost ugotovitve zamika osi na vozilih,
  • s strani proizvajalcev vozil podprta baza zahtevanih specifikacij.

 

Vrhunska 3D tehnologija in naše izkušnje nam omogočata, da lahko strokovno in kvalitetno opravimo optično nastavitev podvozja vseh vrst vozil in tudi avtodomov. 

 

Naj za konec še enkrat poudarimo, da pravilna nastavitev zagotavlja predvsem večjo varnost, manjšo ter bolj enakomerno obrabo pnevmatik in manjšo porabo goriva.

Prispevek pripravil: Jure Cerar, dipl. ing. strojništva 

 

Naročite se na avtooptiko pri Car Center Cerar in se izognite čakanju. Z veseljem smo vam na voljo:

031 326 887 - Jure Cerar

040 350 420 - Janez Cerar

info@ccc.si 

Pozdravlja vas ekipa CCC

E-novice CCC
Z vami delimo koristne nasvete s področja avtomobilizma in vas obveščamo o posebnih akcijah, storitvah in novostih CarCenterCerar.
Spletno mesto uporablja izključno le piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje in uporabo strani. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam