• Domov
  • /
  • Novice
  • /
  • Bliža se 15. november - nekaj nasvetov

Bliža se 15. november - nekaj nasvetov

Bliža se 15. november - nekaj nasvetov

Menjava zimskih gum

Od 15. novembra do 15. marca je Sloveniji obvezna zimska za vsa motorna vozila. Vendar zakon določa uporabo zimske opreme tudi pred ali po tem datumu, če se sneg oprijema cestišča oziroma je cesta poledenela.

Osnova ustrezne zimske opreme so zimske pnevmatike z oznako M+S (mud+snow), ki morajo biti nameščene na vseh štirih kolesih, ali poletne pnevmatike na vseh štirih kolesih in snežne verige v priboru vozila. Vse štiri pnevmatike morajo biti enake velikosti, vrste (poletne ali zimske) in zgradbe (radialne ali diagonalne), na isti osi pa tudi iste nosilnosti, hitrostnega razreda ter istega proizvajalca in dezena (vzorca tekalne površine).

Priporočljivo je, da zimske pnevmatike niso starejše od 4 let, saj se po tem obdobju ne glede na obrabljenost izgubi njihova sposobnost optimalnega oprijemanja na cestišču.

Sicer pa proizvajalci navajajo, da začne pnevmatiki starost teči šele, ko jo montiramo na kolo, v kolikor je bila prej pravilno skladiščena. Pod pravilno skladiščenje se šteje, da je guma na stojalu, da ni v stiku s kemikalijami in da temperatura v skladišču ne niha.

Globina profila (žlebov) na celotni tekalni površini tako letnih kot zimskih pnevmatik mora biti najmanj 3 milimetre, kar enostavno preverite s kovancem za en evro, saj je njegov zlati rob širok prav 3 milimetre.

Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za zadnjo os in v primeru priklopljivega pogona vsaj za stalno vklopljeno os.

V Sloveniji velja izjema pri zimski opremi za priobalno območje, to so ceste od Kozine do Sečovelj, kjer za zimsko opremo štejejo tudi 4 letne pnevmatike z najmanjšo globila profila najmanj 1,6 milimetra, verige pa v priboru niso potrebne.

Montaža pnevmatik 

To opravilo je najbolje prepustiti strokovnjaku, ki bo poskrbel tudi za ustrezno optično nastavitev in centriranje. Z optično nastavitvijo zagotovimo, da bo krmiljenje vozila natančno in da bo kolesje teklo naravnost ter točno, centriranje pa prepreči pojav vibracij, ki so vzrok za prezgodnjo obrabo pnevmatik.

Zakon o varnosti cestnega prometa določa, da se voznik, ki nima ustrezne zimske opreme, kaznuje z denarno kaznijo 120 EUR, če je zaradi prekrška onemogočen promet, pa s 400 EUR.

Za vse dodatne informacije smo vam z veseljem na voljo:

031 326 887 - Jure Cerar

040 350 420 - Janez Cerar

info@ccc.si 

Pozdravlja vas ekipa CCC

 

E-novice CCC
Z vami delimo koristne nasvete s področja avtomobilizma in vas obveščamo o posebnih akcijah, storitvah in novostih CarCenterCerar.
Spletno mesto uporablja izključno le piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje in uporabo strani. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam