• Domov
  • /
  • Novice
  • /
  • Pravilna uporaba klimatske naprave v avtomobilu

Pravilna uporaba klimatske naprave v avtomobilu

Pravilna uporaba klimatske naprave v avtomobilu

9 korakov do optimalnega delovanja klime v vašem avtomobilu

Za učinkovito delovanje klimatske naprave pa je pomembno vedeti, kako jo pravilno uporabljati. S tem se izognete tveganju za okvaro same klimatske naprave ali možnost prehladnega obolenja vas ali vaših potnikov.

9 korakov kako do optimalnega delovanja klime v vašem avtomobilu:

  1. Ob pregretem vozilu pustimo minuto ali dve preden se odpeljemo, odprta vsa vrata in okna, da vsaj najbolj pregret zrak pobegne nazaj v okolico.

  2. V začetni fazi hlajenja nastavimo delovanje klime na notranje kroženje zraka in najnižjo možno temperaturo. Tako klima hladi le zrak v vozilu, ne pa tudi vedno znova nov, vroč zrak, ki ga sesa iz okolice.

  3. Po nekaj 100 metrih vožnje z odprtimi okni, vsa, tudi morebitno strešno okno, zaprimo.

  4. Pri avtomatski klimatski napravi pustimo, da klimatska naprava deluje v režimu AUTO, saj je tako najbolj zmogljiva in učinkovita.

  5. Pri avtomatski in ročni klimatski napravi sprva nastavimo smer pihanja zraka stran od oseb v vozilu. Ohlajen zrak usmerimo v stekla in ob straneh v zadnji del vozila.

  6. Odprimo morebitne prezračevalne reže za zadnji del vozila.

  7. Optimalen razpon temperature, ki naj jo klimatska naprava skuša doseči, naj bo med 21 in 23 stopinj Celzija. Pri zelo visokih zunanjih temperaturah nastavimo kakšno stopinjo več.

  8. Ko klimatska naprava doseže želeno temperaturo, sprostimo notranje kroženje zraka ter temperaturo nastavimo na zgoraj omenjenih 21 do 23 stopinj Celzija.

  9. In morda najpomembneje: poskrbimo, da bo pred vsako sezono sistem klimatske naprave deloval brezhibno, zato zapeljimo našega jeklenega konjička k strokovnjakom, ki bodo klimatsko napravo pregledali, morebiti dopolnili sistem z novim/dodatnim plinom, preverili tesnjenje sistema in zamenjali filtre.

Ob upoštevanju zgoraj naštetih predlogov, se boste v vozilu počutili ugodnejše, obenem prihranili pri gorivu in ohranili sistem kar se da v dobri kondiciji.

Jure Cerar
dipl.ing. strojništva

Za vse dodatne informacije smo vam z veseljem na voljo:

031 326 887 - Jure Cerar

040 350 420 - Janez Cerar

info@ccc.si 

Pozdravlja vas ekipa CCC

E-novice CCC
Z vami delimo koristne nasvete s področja avtomobilizma in vas obveščamo o posebnih akcijah, storitvah in novostih CarCenterCerar.
Spletno mesto uporablja izključno le piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje in uporabo strani. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam