• Domov
  • /
  • Novice
  • /
  • Kaj treba preveriti pri avtu pred zimo?

Kaj treba preveriti pri avtu pred zimo?

Kaj treba preveriti pri avtu pred zimo?

6 nasvetov za pripravo vozila na zimski čas

Bliža se zimski letni čas za katerega je značilen mraz, dež, sneg, … in to vpliva tudi na vozne razmere na cestah. Smiselno je, da pravočasno poskrbite za vašega jeklenega konjička. 

Pripravili smo vam 6 nasvetov kako ustrezno pripraviti vozilo na zimo:

 

1. Zimske gume

Prva najpomembnejša stvar so ustrezne zimske gume. Te vam zagotavljajo varnost na cesti, tako vam kot ostalim udeležencem v prometu. Enostavno se ne izplača, da plačate globo 500 €, če vas možje postave dobijo z neustreznimi gumami, ali kar je še huje, da povzročite prometno nesrečo.

V spletni trgovini po-gume.si boste našli gotovo ustrezno dimenzijo zimskih pnevmatik za vaše vozilo. Vse gume so preverjene kakovosti svetovno znanih proizvajalcev.

2. Stanje akumulatorja

Smiselno je pred zimskim časom preveriti stanje vašega akumulatorja. Pozimi avto potrebuje veliko več energije za zagon, ogrevanje kabine, Tudi, zaradi iztrošenega akumulatorja lahko ostanete na cesti in na ta način ovirate promet. Za kar vas lahko oglobijo, vendar je to najmanjša težava s katero se boste soočili v takšnem primeru.

Priporočamo, da se naročite na pregled vašega akumulatorja v servisu CCC, kjer vam lahko zagotovimo tudi testiranje zagonske moči in servis akumulatorja.

 

3. Hladilna tekočina, motorno olje in tekočina za pranje stekel

Priporočamo, da pri vozilu preverite nivo motornega olja, hladilne tekočine in tekočine za pranje stekel. Po potrebi je potrebno tudi zamenjati filter za gorivo, filter olja in motorno olje. Hladilna tekočina v hladilniku avtomobila mora imeti dodano sredstvo proti zmrzovanju, ki jo bo varovala vsaj do temperature -25 °C. Preverite tudi delovanje in stanje naprave za pranje vetrobranskih stekel, zadnjega stekla in brizgalnih šob. Natočite zimsko tekočino za pranje stekel. 

4. Brisalci

Metlice brisalcev dobijo pomembnejšo vlogo pri vožnji v dežju ali snegu. Omogočajo nam, da imamo čist in jasen pogled na cesto, zato so pomemben del za zagotavljanje varnosti na cesti. Metlice brisalcev redno pregledujte, najlažje tako, da potegnete po njihovi celotni dolžini in če opazite manjkajoči del gume ali poškodbo, jih takoj zamenjajte z novimi.

Nakup brisalcev v različnih dolžinah, ki so primerni za vsa osebna in tovorna vozila, lahko opravite tudi v CarCenterCerar, kjer vam jih lahko tudi takoj brezplačno zamenjamo. 

5. Luči in smerniki

Sicer je priporočljivo, da večkrat preverite delovanje vseh svetlobnih teles na vašem vozilu. Drugače pa vsaj pred zimo, zaradi vaše varnosti in varnosti vseh udeležencev v prometu. Ni dovolj, da pogledate, če vse žarnice delujejo, ampak, da preverite kdaj so v resnici vaše luči prižgane. Številni avtomobili imajo sistem samodejnega prižiganja luči (pozicija auto), kjer svetijo le dnevne LED luči. V slabi vidljivosti, ki je običajna za zimski čas, boste v tem primeru na cesti premalo vidni. Sprehodite se okrog avta in preverite, kdaj dejansko svetijo vse luči. 

 

6. Zimska oprema

Zakonsko predpisana je obvezna zimska oprema, ki vključuje zimske gume na vseh kolesih ali snežne verige. Vendar je priporočljivo pozimi poskrbeti tudi za drugo opremo. 

Priporočljiva zimska oprema v avtu je:

  • strgalo za zaledenela stekla,
  • metlica za sneg,
  • pršilo za odmrzovanje stekel in ključavnic,
  • topla odeja in par rokavic,
  • dodatna zimska tekočina za čiščenje stekel,
  • dodatno motorno olje, če se odpravljate na daljšo pot. 

 

Naročite se na hitri servis vozila za brezskrbno vožnjo

V  Car Center Cerar vam nudimo servisne storitve za vse znamke vozil, lahko pa se odločite tudi za nakup in menjavo pnevmatik ter hrambo gum. Imamo veliko izbiro pnevmatik za vsa vozila in motorje. Naročite si jih lahko tudi na dom preko naše spletne trgovine po-gume.si. Za vse gume, ki jih kupite pri nas vam nudimo 20 % popust na premontažo gum.  

Pokličite nas na telefon 031 326 887 ali 040 350 420 oziroma pišite na info@ccc.si

 

Za vse dodatne informacije smo vam z veseljem na voljo:

031 326 887 - Jure Cerar

040 350 420 - Janez Cerar

info@ccc.si 

Pozdravlja vas ekipa CCC

 

E-novice CCC
Z vami delimo koristne nasvete s področja avtomobilizma in vas obveščamo o posebnih akcijah, storitvah in novostih CarCenterCerar.
Spletno mesto uporablja izključno le piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje in uporabo strani. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam